Om te zorgen dat berichten via de 112-Nederland Pro app direct kunnen worden afgeleverd maken we gebruik van de Google Cloud Messaging (GCM) dienst. Om dit mogelijk te maken bouwt het toestel een verbinding op met de GCM dienst en houdt deze verbinding in stand, dit noemen we een sessie. Elke 28 minuten wordt er een kort bericht verstuurd om te kijken of de verbinding tussen het toestel met de 112-Nederland Pro app en de GCM dienst er nog is (dus: of de sessie nog bestaat). Is de verbinding om welke rede dan ook verbroken dan wordt deze opnieuw opgebouwd. Bij een verbroken verbinding zult u de meldingen niet meer (direct) ontvangen. De meldingen die in de periode worden verstuurd voordat de verbinding weer is opgebouwd worden pas afgeleverd als er weer een verbinding is. Berichten kunnen dus theoretisch met een vertraging van maximaal 28 minuten worden afgeleverd. In de meeste gevallen is de GCM verbinding echter stabiel en worden meldingen ook daadwerkelijk direct afgeleverd. Ook diensten als Whatsapp en Hangouts maken gebruik van GCM. Heeft u problemen met de 112-Nederland Pro app, dan heeft u dat vaak ook met deze of andere apps.

In welke gevallen dan niet?
Als om welke rede dan ook, door netwerkapparatuur, de sessie wordt verbroken na minder dan 28 minuten. Dit is afhankelijk van het internet en de data-provider of het lokale netwerk waarop uw toestel is verbonden. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat een overbelaste thuis-router (uw lokale Wifi) sessies gaat sluiten om weer ‘lucht’ te krijgen. Het is ook mogelijk dat uw internetprovider of mobiele data provider dit doet. Om te kijken waar dit probleem zit kunt u bijvoorbeeld besluiten uw toestel tijdelijk alleen via het mobiele netwerk te laten draaien of alleen via wifi. Dit kan alleen als u een data-abonnement heeft bij uw mobiele provider.

De oplossing
Heeft u last van bovenstaande probleem. Doe dan het volgende:
- Controleer of uw internetverbinding stabiel is. Is uw router overbelast?
- Er zijn apps die kunnen zorgen dat het bericht dat normaal elke 28 minuten wordt gestuurd, vaker wordt verstuurd. Zet u deze frequentie met de app hoger, dan is de kans groot dat het verbreken van de sessie niet meer plaatsvindt en berichten dus weer tijdig worden afgeleverd. Het aanpassen van deze frequentie kan echter wel een hoger batterijverbruik tot gevolg hebben. In de meeste gevallen is dit echter geen probleem.

Welke apps?
https://play.google.com/store/apps/details?id=at.pansy.droid.gcmWifiFix
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.elotro.pushheartbeat
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.andqlimax.pushfixer (alleen voor ge-roote devices)

Kortom ik kan u aanraden het volgende te doen:
- Test uw netwerk. Treedt het bijvoorbeeld altijd alleen thuis op of alleen als u bent verbonden met uw mobiele provider?
- Installeer 1 van de genoemde apps en experimenteer met de instellingen